kwi - 12 - 2016

Zdrowa żywność

W współczesnych czasach nieomalże każdy artykuł pokarmowy jest genetycznie modyfikowany. Zdarza się jednakże spotkać jeszcze żywność naturalną. Należałoby wobec tego mieć pojęcie jak rozróżnić tę naturalną od sztucznej, którą zasypywani jesteśmy na każdym kroku. Utrudnienie może spowodować fakt, że żywność przetworzona genetycznie nie ma żadnego symbolu czy oznaczenia, jakie zawiadamiałoby klienta o tym. Jakoś niemniej jednak żywność taką trzeba odróżniać od żywności naturalnej, a to znaczy możliwe jest to dzięki adnotacji, jaką żywność zmieniona ma na swojej etykiecie. Wystarczy choć jeden składnik danego produktu, aby było to odnotowane na etykiecie. Naturalnie tradycyjne pieczywo takiej wiadomości na etykiecie posiadać nie będzie. Artykuły naturalne, a co za tym gna również zdrowe mają profesjonalne certyfikaty. Oznakowania takie są zawsze dostrzegalne, bowiem producenci pragną, by kontrahent widział, że jego artykuł jest w stu procentach zdrowy. Jeśli nie jesteśmy pewni lub żywność jest zdrowa, wystarczy jedynie zapytać pracobiorców sklepu – oni mają obowiązek udzielić nam informacji na temat produktu.

Starsze artykuły tematyczne:

Comments are closed.